6. 1. 2019

🏛️ Řím

Na Silvestra a Nový rok jsme si zajeli autobusem na 3 dny do Říma.


Za těch pár dní jsme toho viděli strašně moc, protože v Římě je historie na každém kroku. Je to něco neskutečného a hlavně pro mě nepředstavitelného, jak něco může být tak staré několik stovek let.

Z toho co jsme viděli, tak pro mě největší zážitek jednoznačně Koloseum, symbol Říma, stejně tak jako je Eiffelovka symbolem Paříže.

Ukážu ti pár hezkých míst a řeknu, jak co bylo. 

1. den - Vatikán


💡 Bazilika sv. Petra je centrem katolické církve. Právě odtud dává papež o Vánocích a Velikonocích své požehnání. Její nádherná kopule nad hlavním oltářem, umístěným nad hrobem sv. Petra, je mistrovským dílem Michelangela Buonarrotiho.

Do Vatikánu jsme se dostali přes Vatikánská muzea, do kterých jsme si museli vystát asi hodinu a půl frontu. Měli jsme štěstí, protože  poslední neděli v měsíci jsou zdarma, jinak 17€.

Co tam můžeš vidět?
  • Etruské muzeum, Egyptské muzeum, Řehořovo světské muzeum, Křesťanské muzeum Pia IX., Misionářské etnologické muzeum, Muzeum moderního náboženského umění a Muzeum kočárů
  • Galerie: Vatikánská pinakotéka (obrazárna), Galerie tapisérií, Galerie svícnů, Galerie map
  • Sixtinská kaple
  • Byty a pokoje papežů: Rafaelovy síně, pokoje Borgiů, pokoje Pia V.
  • Další: Vatikánská Apoštolská knihovna, Sál Sobieského, Sál neposkvrněného početí

Viděli jsme i papeže. 

2. den - Řím


💡 Andělský hrad (napravo) je impozantní stavba na nábřeží Tiberu, která sloužila jako mauzoleum, pevnost i vězení. Právě sem se do bezpečí uchylovali papeži v případě ohrožení, a to tzv. passettem – chodbou spojující Andělský hrad s vatikánským palácem.


U řeky Tibery se krásně relaxovalo na sluníčku, kde na promenádě u Andělského hradu hráli různí muzikanti na housle, nebo kytaru.


💡 Koloseum je největší římský amfiteátr a zároveň jediný, ve kterém se odehrávaly hony na zvířata, krvavé hry i gladiátorské zápasy ve jménu císaře. 

Pokud chcete, je možnost se podívat i dovnitř Kolosea za 12€ (v ceně i Forum Romanum), opět ale musíte vystát dlouhou frontu. Nám stačil pohled zvenku. 


💡 Palatin - K pahorku Palatin je vázána raná historie Říma, spjatá s legendou. Rhea Silvia porodila dvojčata, jejichž otcem byl bůh války Mars. Matka i s dětmi byla vhozena do řeky Tibery. Rheu zachránil říční bůh, chlapce vlčice, která je i kojila. Hochy našel pastýř, ujal se jich a pojmenoval je Romulus a Remus. Ti později na vrcholku Palatin položili základy města Říma.

💡 Circus Maximus (pod Palatinem) - Jedná se v podstatě o přírodní stadion vhodně zakomponovaný do terénu. To je dáno už jeho parametry a to délkou 600 metrů a šířkou 200 metrů. Nejdůležitější událostí v circu maximu bývaly závody vozatajů. Kapacita diváků - 300 tisíc.


💡 Forum Romanum někdejší pulzující centrum Říma, náboženské, obchodní, politické i právní. Projdete se tu po Posvátné cestě Via Sacra kolem Aemiliovy baziliky, vítězného oblouku Septima Severa, Caesarovy kurie, řečnické tribuny i Zlatého milníku, ke kterému do Říma už kdysi dávno vedly všechny cesty (všechny cesty vedou do Říma, místo zhruba uprostřed fotky).


💡 Pantheon - chrám všech bohů, je díky svým proporcím považován za dokonalý příklad klasické architektonické harmonie. Je nejzachovalejší antickou stavbou ve městě a svou mohutností a souladem je právem považován za doklad římského stavitelského umění.

3. den - Řím 


💡 Fontána čtyř řek (Dunaj, Ganga, Nil a La Plata) ­– reprezentují čtyři tehdy známé kontinenty. Zakázku na mistrovské dílo opředené vtípky a pověstmi, bez něhož by náměstí Navona nemělo tu správnou atmosféru, prý Bernini získal díky známosti se švagrovou papeže Inocenta X., přestože k jeho oblíbencům rozhodně nepatřil. Náměstí Navona je dnes magnetem pro pouliční umělce.


💡 Fontána di Trevi je nejslavnější římská fontána, do které se má hodit  mince, abyste se do Říma vrátili. Jméno Fontány di Trevi je odvozeno od počtu uliček, které se k ní sbíhají. Tři ulice, italsky tre vie, jsou vlastně jen prostou zkratkou dvou slov.

Tak myslím, že to nejdůležitější jsme viděli. Byl to krásný výlet a Silvestrovské oslavy stály za to (konaly se v údolí u Palatina, do půlnoci to bylo takové kulturní, zpívání, kapely, akrobati, video-projekce, ... a po krásném ohňostroji nad památkami nastoupil DJ a bylo to jako na nějakém velkém festivalu). Hlavně vyšlo počasí, na 🌞 bylo i 15°C, návrat do reality byl jako vždy krutý.

A co ceny? Záleželo jak kde.
  • kafe 1-2,50€
  • pivo v restauraci 4-6
  • pizza 11€
  • lasagne 5,50€
  • spaghetti Carbonara 11€
  • zmrzlina 3€
Zdroje: www.rim.maweb.eu, www.radynacestu.cz, www.rim.poznej.com












Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a tento komentář.